ОБАВЕШТЕЊЕ

Чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са седиштем у Новом Саду, који су потписали НОВО ПУНОМОЋЈЕ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ Адвокату Срђану Алексићу, почели су пред домаћим судовима, (Виши суд у Новом Саду и Суботици) да добијају пресуде за дискриминацију које ће им омогућити добијање дневница за време проведено на ратишту. Пресуде су правоснажне у корист учесника рата у Србији 1999. године који су тужили државу Србију, јер је прекршила Закон о забрани дискриминације тако што није исплатила ратне дневнице свим учесницима тог рата, већ само онима који живе у Топличком округу. ( Апелациони Суд је потврдио пресуду). Најновије пресуде су, заправо, наставак суђења из Стразбура, где борци нису изгубили спор, већ је првостепена пресуда која је била у њихову корист- преиначена, тако што им је наложено да покрену поступке пред домаћим судовима по Закону о забрани дискриминације. Наше Удружење је једино у Војводини покренуло поступак и једино које има потписан споразум са Адвокатом Срђаном Алексићем да заступа наше чланове пред домаћим судовима. Ако сте у могућности или неко од чланова ваше породице пратите нас преко сајта; www.uosyu.org.rs и Facebook странице ( лајкујте) udruzenje.uosyu. Друга тура од 500 тужби биће пуштена од 24.11.2016.г. Предност имају они који су редовно измиривали чланарине и који су први потписали нове пуномоћи као и они који су ослобођени плаћања чланарине. Након њих иду сви остали по реду. Сви они који су потписали ( и који потпишу) нову пономоћ од 25.11.2016.г. моћи ће пратити на сајту www.uosyu.org.rs да ли је предат и у којој је фази њихов предмет на Суду (предаја предмета, рочишта, првостепена пресуда и правоснажна пресуда)

УПУТСТВО
Сви чланови Удружења који потражују ратне дневнице требају да потпишу НОВУ ПУНОМОЋ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ како би Адвокат у Ваше име могао да поднесе тужбу. НОВЕ ПУНОМОЋИ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ су почеле да се потписују ове године од 01.08.2016.г. Старе пуномоћи које сте потписали пре пар година у Новом Саду више НЕ ВАЖЕ. Попуњавају се подаци на првом листу читко, Пуномоћје са десне стране у дну “ Давалац Пуномоћја“, а на другом листу “ Уговор о заступању“ потпис испод Властодавац. Уз пуномоћи потребно је доставити фотокопију војне књижице. Прва и друга страна као и она где је уписано учешће у рату, или копију потврде учешћа у рату ко нема војну књижицу.Попуњене образце“ Пуномоћи“ и “ Уговор о Заступању“ послати поштом или лично на адресу. УДРУЖЕЊЕ УОСЈУ, ИЛИЈЕ ОГЊАНОВИЋА 7, 21000 НОВИ САД, најкасније до 31.12.2016.г. Сви они који не потпишу и не доставе нову пономоћ, не могу очекивати покретање поступка за ратне дневнице као и решавање истих.

Вршац, 09.11.2016.г.

РАТНИ ВЕТЕРАНИ, чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије. Упознавање са активностима Удружења и активностима правног заступника Ратних Ветерана Срђана Алексића у вези Судских поступака везано за добијање ратних дневница као и сва друга питања везано за Ратне Ветеране.

Чваркијада у Каћу

06.11.2016.г. Чваркијада, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

Завршава се снимање филма “Кордун – земља без људи” о Србима граничарима (Видео)

Документарно-играни филм “Кордун-земља без људи” биће завршен до краја године, а већ наредне биће приказан на малим екранима.

Ради се о остварењу које нас враћа уназад 500 година, а приказује живот и страдање Срба граничара, Крајишника кроз историју.

Цео чланак погледајте овде: http://banija.rs/obicaji/15808-zavrsava-se-snimanje-filma-kordun-zemlja-bez-ljudi-o-srbima-granicarima-video.html

извор: banija.rs

„Мировна коалиција ратних ветерана“ – Експлозив, Прва ТВ (ВИДЕО)

Снимак погледати на: http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/28483/exploziv—01112016.html

 

Купусијада у Футогу

29.10.2016.г. Купусијада, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

 

Правда – спора, али достижна за Ратне Ветеране

Нису сви Хрвати усташе, нити сви Срби четници!

Они који су се ратних деведесетих гледали преко нишана, хрватски бранитељи и српски ветерани, ускоро би могли да седну за исти сто. Могућност сусрета прво су најавили хрватски ветерани, да би потом уследио позив српских ветерана који их позивају да дођу у Нови Сад, на пријатељски састанак.

Извор: b92.net

више овде: http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2016&mm=10&dd=19&nav_id=1189966

ПОЗИВ РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА ЗА РАДИОНИЦЕ

18.10.2016. г.

Основни циљ програма Едукацијом до мира је мотивисање учесника да открију своје урођене квалитете, као што су унутрашња снага, разумевање и свест о себи како би постигли унутрашњи мир и склад са околином. Програм се састоји од 10 мултимедијалних радионица, од којих се свака бави различитом темом: мир, могућност избора, достојанство, разумевање.
Програм је осмислила Фондација Прем Рават. Ова хуманитарна организација је основана са циљем да људима пружи помоћ у задовољавању основних људских потреба, попут потребе за водом и храном, али и за миром, за коју сматра да такође спада у суштинске људске потребе. Имајући у виду управо ту универзалну људску потребу Фондација је створила програм Едукацијом до мира.
Радионице ће се одржавати петком у 18.00, почев од 21. октобра у просторијама Удружења, Илије Огњановића 7.
Уколико сте заинтересовани да похађате радионице, можете се пријавити смс поруком на 064/9142228 или на тел. 452-010 од 9-13ч.

СУД У КОРИСТ ВЕТЕРАНА

Чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са седиштем у Новом Саду почели су пред домаћим судовима да добијају пресуде које ће им омогућити добијање дневница за време проведено на ратишту. Преостало им је да, кажу у овом Удужењу, у договору са Владом Србије, постигну договор о исплати тих средстава, како би избегли нове дуготрајне судске процесе.

 

 

ПРИЈАТЕЉИ САЈТА

децембар 2016.
П У С Ч П С Н
« нов    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

webFlomaster