Нови одбори

25.09.2014.г. Формиран је Месни одбор Будисава.

За Председника је изабран  Јоветић Миле,  бр.тел. 064/2769654.
Чланови Одбора: Орсаг Роберт и Лепојевић Страхиња,
Надзорни Одбор: Симић Синиша и Келемен Габор

 

26.09.2014.г. Формиран је Месни одбор Каћ.

За Председника је изабран Бановић Милан, br.tel. 060/6212938

Чланови Одбора: Николић Гојко и Малић Радивоје

Надзорни Одбор: Ратић Бранислав и Кекић Витомир

 

Sastanak članova Odbora

Zapisnik sa  sastanaka članova odbora Udruženja

u   Novom Sadu  20.09.2014.g.

 

Sastanak je počet u 17.05 sa uvodnom rečju predsednika udruženja Željka Vukelića, u kojem je izložio dosadašnju aktivnost rada svih članova, takođe da je ukupno do sada osnovano 38 mesnih, gradskih i opštinskih odbora. Posećenost sastanka je velika. Prvi je sastanak ovakvog oblika. Došli su iz skoro svih odbora sa teritorije Vojvodine. Oni koji su bili sprečeni, javili su se.

Udruženje iz dana u dan jača, brojnost raste. Pridružuju nam se i postaju članovi i osobe koje nisu učestvovale u oružanim sukobima. Imamo učlanjeno preko 60 žena od  koje su neke RV.

Ministru Vulinu je ponovo upućen zahtev  za prijem delegacije SRVS, koja bi ga upoznala sa svom problematikom vazanim za RV, kao i predlozima u vezi novog zakona koji bi trebao biti donešen do kraja ove godine. Iznešen je podatak da je do sada SRVS uputio nekoliko desetina zahteva za razgovor nadležnim ministrima i članovima Vlade, ali do sada ni jedan odgovor nije dobijen.  Po zadnjim informacijama, predlog zakona sektora za Boračko invalidska pitanja trebao bi biti predočen javnosti do 10. oktobra.   Po nezvaničnim informacijama predlog će sadržavati puno više benefita i povlastica nego što ih je do sada bilo ( bila samo jedna). Koje i kolike će one biti, sagledaće se i nakon dobijanja predloga i rasprava po odborima. Nakon toga donešćemo zajedničku odluku šta je dobro i šta treba poboljšati, a sve u skladu sa predlogom Zakona koje je podnio SRVS. Nakn toga sačekaćemo odluku SRVS i zajedno nastupiti povodom predloga zakona.

Podeljeno je saopštenje Advokata  Aleksića o odluci za podnošenje nove tužbe pred domaćim sudovima i sudu u Strazburu. Takodje, podeljena je informacija da su petorica RV iz Kraljeva dobili prvostepenu presudu pred domaćim sudom.

Predsednik   je izvestio da je u zadnjih mesec dana 6 političkih stranaka došlo da razgovara i pregovara sa našim udruženjem, a zbog nastupajućih pokrajinskih izbora i moguće saradnje. Udruženje ostaje pri svom stavu da na pretstojećim Pokrajinskim izborima , ma kada oni bili, RV izlaze samostalno kao grupa građana

Odlučeno je da i dalje ostajemo pri našem stavu , da ako bilo koja  politička struktura  pomogne u ostvarivanju naših prava i zahteva, upoznamo naše članove i širu javnost.

Isto tako, odlučeno je da sastanke ovakvog tipa treba održavati, ako ne na mesečnom nivou, onda bar da se ostvaruje koordinacija putem telefonskih veza, elektronskim putem, itd. , gde bi članovi odbora razmenjivali podatke, dobre prakse i iskustva u cilju sto boljeg funkcionisanja odbora, kako bi svi članovi na vreme dobili sve potrebne inf. o radu, aktivnostima i povlasticama koje uspemo da omogućimo našim članovima.

Predsednik je obavestio skup da postoji mogućnost utvrđivanja zdravstvenog stanja, a radi prevencije bolesti pregledom preko mikroskopa date kapi krvi. Tu je ostvaren popust za one koji su članovi udruženja i njihove porodice sa 2500 din na 1500 din. Isto tako, imamo popuste od 50% u dva sportska kluba – Karate klub Nokači Novi Sad i Atletski akademski klub Novi Sad,  kao i popusti u dve privatne srednje škole. Takođe data je mogućnost članovima Udruženja da mogu ostvarivati popuste od 3% do 27% za robu široke potrošnje u nekoliko desetina prodavnica širom Vojvodine i Srbije, a za sve inf. na koji način to mogu da ostvare, dat je kontakt tel.  063/557775  Gorana Markovića ,  koji je zadužen da ih upozna  u vezi ostvarivanja popusta. Za sve ostalo potrebno je kontaktirati centralu Udruženja 021/452010.

Predočen je odgovor gradskih vlasti da JKP nisu u mogućnost da izađu u susret zahtevu RV za umanjeno plaćanje komunalnih usluga.

Član udruženja i Direktor Centra za neformalno obrazovanje, omladinu i sport ( u okviru Udruženja) dr Dejan Jakovljević je izneo plan o izradi projekta u kojem bi se pokazale koje su  posledice  na RV i članove njihovih porodica ostale nakon učešća u oružanim sukobima.  Projekat bi bio započet anonimnim anketiranjem ili popunjavanjem upitnika o psihofizičkom stanju pre i posle sukoba svakog člana ponaosob i članova njegove porodice. Po dobijenim rezultatima pristupilo bi se analizi sa ciljem da se  dođe do rezultata, a radi dobijanja načina pomoći, prevencije bolesti, saniranja posledica itd, a naravno uz stručnu pomoć svih relevantnih institucija i pojedinaca.

Predsednik  je izvestio da je Saša Dujović sa još dva njegova člana bio u udruženju da bi pregovarao o zajedničkoj saradnji. Inače, obavešteni smo od Milana Oreščanina  da Saša Dujović osniva Uniju ratnih veterana Srbije.

Gospodin Aleksandar Panić, predsednik Gradskog Odbora u Subotici se javio za reč i predložio jednu vrstu načina da se upiše staž u PIO fond za učesnike koji dokažu da su bili učesnici u sukobima po važećem ili starom zakonu. Između ostalog Panić Aleksandar je izrazio želju da se na sastanku razmene mišljenja među učesnicima, kako i na koji način funkcionisati u daljem periodu i povećati brojnost udruženja. Dodao je i to da je u Subotici formirano 13 mesnih odbora, i dobijene su određene povlastice od strane gradskih struktura Subotice koje bi trebalo da se primenjuju od početka 2015.g.. Dodao je još  da su ozbiljno pristupili radu i širenju članstva, a to su uspeli zahvaljujući odlasku na kućne adrese članova sa spiska i širenju inf. o našim aktivnostima.

Petar Uvalić predsednik Mesnog Odbora Adice, izneo je svoja lična iskustva u vezi upisivanje ratnog staža, takođe je upoznao sve prisutne da je članstvo u  Adicama uvečano za skoro 50%. To je postignuto angažovanjem svih članova odbora.

Predsednik  Opštonskog Odbora udruženja   Bačka Topola Cvetičanin Luka je rekao, da je zbog svoje potrebne operacije oka zvao VMA u Beogradu i kada im je rekao da je ratni veteran, dobio je odgovor: „KO VAM JE KRIV?“  takođe predložio je da u daljnjim aktivnostim i zahtevima tražimo da se RV mogu lečiti na VMA.

Predsednik Mesnog Odbora Maglić Mile iz Futoga se javio za reč i rekao je da se trudi da radi na zdravlju članova udruženja tako što je ostvario dobre kontakte sa direktorom doma zdravlja zbog dalje saradnje. Isto tako, rekao je da vojni odseci ne daju spiskove učesnika sukoba, jer su takvi podaci za njih vojna tajna.

Za reč se javio Vujasinović Mile iz Mesnog Odbora Busije i rekao da je zadovoljan jer mu se članstvo uvećava i aktivnost članova je na visokom nivou.

Za reč se javio Miša Novak iz Mesnog Odbora Slana Bara i izrazio nezadovoljstvo radom mesnog odbora jer želi da se više okupljamo, družimo, a dao je i konkretan predlog da se celo naše udruženje testira najavom okupljanja u velikom broju svih članova udružanja na Spensu u Novom Sadu, Sava centru u Beogradu ili negde slično. Većina prisutnih učestvovala je u dijalogu.

Na kraju sastanka dat je zadatak svim odborima da prikupe podatak koliko bi ljudi dalo dobroboljno krv do 15. oktobra, kada bi se dogovorili gde i na koji način bi organizovano dali krv, kao i da dostave potpise peticije.

Zaključeno je da se mora konkretizovati strategija i ciljevi našeg udruženja za nastupajući period,  a jedan od načina da se budemo vidljiviji je putem medija, elektronskim putem,  izrada profila na socijalnim mrežama svih odbora, organizovanjem sportskih i kulturnih manifestacija itd…

 

Sastanak se završio u 19.30 časova.

Zapisnik vodio dr Dejan Jakovljević.

 

Алексић: „Подносимо нову тужбу Стразбуру“

више о овоме:

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/pravo_danas/aleksic_podnosimo_novu_tuzbu_strazburu.1118.html?news_id=289027

Краљево: Резервистима досуђене ратне дневнице

више о овоме: http://sumadijapress.co.rs/kraljevo-rezervistima-dosudene-ratne-dnevnice/

 

Нови одбори

На основу Статута Удружења, а у циљу квалитетног спровођења активности и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Месног Одбора Сремске Каменице на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 28.08.2014.г.у МЗ Сремска Каменица.
За Председника изабран је Марковић Милан. 063/587373
Чланови Одбора: Кузмановић Светозар и Жибрег Марица.
Надзорни Одбор: Ранисављевић Владимир и Рајковић Мића.
Одлука ступа на снагу датумом доношења .

 

На основу Статута Удружења, а у циљу квалитетног спровођења активности и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Месног Одбора Детелинарае на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 27.08.2014.г.у МЗ Детелинара.
За Председника изабран је Марчетић Милан. 63/7721449
Чланови Одбора: Сречковић Владица и Крстић Милан.
Надзорни Одбор: Стјепановић Драган и Матић Јовица.
Одлука ступа на снагу датумом доношења .

 

На основу Статута Удружења, у циљу квалитетног спровођења активности
и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Месног одбора Футог, на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 26.08.2014..г. у Футогу,
За председника је изабран: Маглић Миле, тел. 064/3466802
Чланови Одбора ; Богдан Новица и Медић Љубомир.
Надзорни Одбор: Анђелић Радован и Бакчић Александар.
Одлука ступа на снагу датумом доношења.

 

На основу Статута Удружења, у циљу квалитетног спровођења активности
и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Месног одбора Бусије, на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 17.08.2014..г. у Бусијама ( Батајница)
За председника је изабран: Вујасиновић Милан, tel. 060/3238837
Чланови Одбора ; Брадонић Драгослав и Суботић Бранислав.
Надзорни Одбор: Миросављевић Рајко и Миливојевић Стево.
Одлука ступа на снагу датумом доношења.

 

 

Саопштење за штампу

Београд, 15.08.2014.- Саопштење за штампу „САВЕЗА РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ“

 

Извршни одбор Савеза ратних ветерана Србије је на последњој седници посвећеној расправи о иницијативи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за доношење закона о борачко-инвалидској заштити одлучио да поздрави намеру ресорног Министарства, да након више од деценије од завршетка последњег рата на овим просторима, доношењем закона за ратне ветеране исправи неправду према популацији од пола милиона људи. Сличне законе су све земље у окружењу давно донеле за своје грађане, а Србија доношењем истог има прилику да се придружи земљама које поштују основна људска и уставом загарантована права.

Подсећамо да смо пре две године сачинили предлог Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица и исти је 26.12.2012. године уз 40.014 потписа предат у Народну скупштину Србије. Сматрамо да би тај предлог требао да буде окосница приликом израде новог Закона о правима ратних ветерана јер је исти прошао јавну расправу међу удружењима и има значајну подршку јавности.

Упознати са намером да Министарство ради нови предлог закона, спремни смо да учествујемо у изради истог и дамо свој допринос, иако располажемо информацијом да је радна група већ формирана и да су наши представници заобиђени и овај пут, што нас као највећу организацију у земљи брине и доводи у сумњу да ни овог пута то веома важно питање за петину становништва ове земље неће бити решено на прави начин.

Савез ратних ветерана Србије, као најбројнија асоцијација ратних ветерана у земљи, још увек очекује позив Министарства за учешће у радним телима и комисијама која се баве израдом нацрта закона. Надамо се да ће исти бити, у догледном року, до краја календарске године и усвојен у Народној скупштини Републике Србије.

 

 

п р е д с е д н и к

 

Зоран Д. Вранешевић

Допис министру Александру Вулину

Поштовани,

 

Обраћамо Вам се у име нашег Савеза (најбројније организације ратних ветерана у земљи) са циљем да дамо свој допринос у решавању проблематике ратних ветерана у Србији. Свесни огромних проблема са којима се ветеранска популација  данас сусреће, дужни смо према свом чланству, свим ратним ветеранима, народу и држави да помогемо у решавању многих питања која су у надлежности Вашег Министарства.

Високо ценећи Ваше настојанје и намеру да се коначно након дужег времена питање ратних ветерана у Србији реши на задовољавајући начин и донесе адекватан закон који би обухватио комплетну ветеранску популацију и озаконио сва права која ратни ветерани треба да имају по узору на ратне ветеране у земљама окружења насталих из бивше СФРЈ, желимо да дамо свој допринос.

У прилог томе желимо да истакнемо следеће, а то је да у протеклом периоду рад ресора за борачка питања није био на одговарајућем нивоу, пре свега захваљујући досадашњем помоћнику министра Мири Чаваљуги, а посебно желимо да истакнемо нерад, небригу и понашање државног секретара Негована Станковића који је један од главних криваца за стање у ветеранској популацији, као и један од главних кочничара за доношење новог закона о ратним ветеранима. Именовани су на својеврстан начин својим нерадом и понашањем директно иницирали огромно незадовољство и бораца и удружења, а иста реакција је и након сазнања да се поменути још увек налазе на истим или једнако значајним функцијама као и досад.

Напомињемо да смо једини у земљи израдили властити предлог Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица и исти са преко 40.000 потписа прикупљених у складу са законом о референдумом и народној иницијативи предали у Народну скупштину Србије 26.12.2012. године на усвајање, али до данас исти није стављен у скупштинску процедуру. Тај текст је изузетно добро прихваћен у јавности и прошао је јавну расправу унутар удружења, а сада се не уважава нити је предмет било какве расправе.

Упознати са Вашом намером да Министарство уради нови предлог закона, спремни смо да   учествујемо у изради истог и дамо свој допринос, иако располажемо информацијом да је радна група већ формирана и да су наши представници заобиђени и овај пут, што нас као највећу организацију у земљи брине и доводи у сумњу да ни овог пута то веома важно питање за петину становништва ове земље неће бити решено на прави начин.

Надамо се да грешимо и да ће наши представници ипак бити позвани и то не само да учествују у раду радне групе, већ да буду укључени и у рад комисија и других радних тела која се баве решавањем ветеранских питања.

Очекујемо Ваш позив на разговор о питањима која смо истакли овим дописом, као и прилику да Вам лично образложимо иста, а до тада Вам желимо пуно успеха у раду и са дужним поштовањем Вас поздрављамо.

 

Председник ИО „Савеза ратних ветерана Србије“

                                                                                                                                                         Зоран Д. Вранешевић

Нови одбор

На основу Статута Удружења, у циљу квалитетног спровођења активности
и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Месног одбора Адице на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 30.07.2014..г.у Новом Саду.

За председника је изабран: Петар Увалић. 063/542011
Чланови Одбора: Лукић Богдан и Врготић Миленко.
Надзорни Одбор: Чобановић Михајло и Новаковић Никола.

Одлука ступа на снагу датумом доношења .

Нови Одбор

На основу Статута Удружења, а у циљу квалитетног спровођења активности
и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања својих активности у остваривању програмских циљева, Управни Одбор доноси

О Д Л У К У

о избору Општинског одбора Беочин на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 23.07.2014..г.у Беочину.

За председника је изабран: Радомировић Томо. 064/1306389
Чланови Одбора: Крстић Радослав и Ковачевић Љубиша.
Надзорни Одбор: Милосављевић Дејан и Радуковић Зорица.

Одлука ступа на снагу датумом доношења .

Састанак у Инђији

У Инђији на састанку ратних ветерана Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије и оснивачкој скупштини 15.07.2014.г. изабран је Општински Одбор.

За председника је изабран: Котур Ђуро тел. 062/561238
Чланови Одбора: Бјелић Јоза и Аврамовић Жељко.
Надзорни Одбор: Ковачевић Стево и Савић Горан.

Подељени су флајери предлога Закона СРВС и флајери за петицију која се прикупља до септембра, када се очекује верзија и предлог закона Секретара за борачо инв. питања. Уколико предлог не буде задовољавајући за РВ одлучено је да се у септембру организује протестни скуп у Београду до испуњења захтева.
Све потребне информације, ратни ветерани са територије Општине Инђија могу добити преко чланова одбора. У наредном периоду објавићемо адресу где ће се одржавати састанци у Инђији.

 

 

ПРИЈАТЕЉИ САЈТА

октобар 2014.
П У С Ч П С Н
« сеп    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

webFlomaster