Правда – спора, али достижна за Ратне Ветеране

Нису сви Хрвати усташе, нити сви Срби четници!

Они који су се ратних деведесетих гледали преко нишана, хрватски бранитељи и српски ветерани, ускоро би могли да седну за исти сто. Могућност сусрета прво су најавили хрватски ветерани, да би потом уследио позив српских ветерана који их позивају да дођу у Нови Сад, на пријатељски састанак.

Извор: b92.net

више овде: http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2016&mm=10&dd=19&nav_id=1189966

ПОЗИВ РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА ЗА РАДИОНИЦЕ

18.10.2016. г.

Основни циљ програма Едукацијом до мира је мотивисање учесника да открију своје урођене квалитете, као што су унутрашња снага, разумевање и свест о себи како би постигли унутрашњи мир и склад са околином. Програм се састоји од 10 мултимедијалних радионица, од којих се свака бави различитом темом: мир, могућност избора, достојанство, разумевање.
Програм је осмислила Фондација Прем Рават. Ова хуманитарна организација је основана са циљем да људима пружи помоћ у задовољавању основних људских потреба, попут потребе за водом и храном, али и за миром, за коју сматра да такође спада у суштинске људске потребе. Имајући у виду управо ту универзалну људску потребу Фондација је створила програм Едукацијом до мира.
Радионице ће се одржавати петком у 18.00, почев од 21. октобра у просторијама Удружења, Илије Огњановића 7.
Уколико сте заинтересовани да похађате радионице, можете се пријавити смс поруком на 064/9142228 или на тел. 452-010 од 9-13ч.

СУД У КОРИСТ ВЕТЕРАНА

Чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са седиштем у Новом Саду почели су пред домаћим судовима да добијају пресуде које ће им омогућити добијање дневница за време проведено на ратишту. Преостало им је да, кажу у овом Удужењу, у договору са Владом Србије, постигну договор о исплати тих средстава, како би избегли нове дуготрајне судске процесе.

ДРЖАВА И ВЕТЕРАНИ, десет година борбе за дневнице

Према неким рачуницама Србија ће можда морати да обезбеди чак преко милијарду евра за исплату ратних дневница резервистима, учесницима рата 1999. године. Резервисти су до своје правде дошли пред судом у Стразбуру, сада остаје питање да ли је држава спремна за разговор и договор са резервистима о висини и начину исплате ратних дневница. За ТВ Мрежу истраживао је колега Раде Ранковић.

Снимак погледајте овде.

08.10.2016.г. Нови Сад, Трибина Ратних Ветерана Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са правним заступником Ратних Ветерана Адвокатом СРЂАНОМ АЛЕКСИЋЕМ. И Монодрама „БОРЦИ ПЛАЧУ ПОСЛЕ РАТА“

Први разговор хрватског бранитеља и србијанског борца пред камерама

Извор: dnevnik.hr

Цео разговор погледајте овде.

 

ТЕРОРИСТ С БАНОВИНЕ: Тко је Жељко Вукелић из Новог Сада који је позвао хрватске бранитеље на разговор

Извор: maxportal.hr

“Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије” (УОСYУ) упутило је јавни позив хрватским бранитељима за пријатељски посјет и радни састанак у Новом Саду.

– Мишљења смо да највећи кредибилитет у рјешавању спорних питања имају управо ратни ветерани, прије него политичари. Мислимо да заједно требамо послати поруку јавности да они који су “до јучер” ратовали могу данас сјести за стол те уз уважавање и поштовање разговарати и упутити поруку мира и помирења народима и политичарима, а све због заједничког суживота будућих нараштаја – најавио је Жељко Вукелић, тајник Савеза ратних ветерана Србије.

ТКО ЈЕ ЖЕЉКО ВУКЕЛИЋ

Вукелић је био припадник 21. диверзантског одреда Кордунашког корпуса тзв. Српске Војске Крајине, специјалне диверзантске јединице коју су формирали, опремили и обучили Управа безбедности Савезног секретаријата народне обране СФР Југославије и Војска Југославије (ВЈ).

Из доступних нам докумената видљиво је да је 21. диверзантски одред Кордунашког корпуса тзв. Српске Војске Крајине оформљен 10. ожујка 1993. године, да су били обучавани у Панчеву те да су били смјештени на полигону у Слуњу на тада окупираном подручју Хрватске.

Вукелић је у ожујку 2013. покренуо акцију да се у Жировцу код Двора на Уни подигне споменик погинулим припадницима агресорске војске у акцији Олуја чему се успротивила Агенција за истраживање и документацију ратних сукоба.

Објавили да је Вукелић, потпоручник по чину, као припадник агресорске војске 26. 09. 1993. године рањен с још осмеро припадника те постројбе код Чичиног моста, када је њихово возило наишло на протутенковску мину.

Вукелић је тада тешко рањен у обје ноге, а заједно са њим рањени су Никола Боца, Гојко Матић, Миладин Илић, Јовица Стефановић, Миле Девић, Ненад Ивановић, Драган Игић и Недељко Крагуљац.

Због тога је Агенција тражила да се забрани постављање споменика припадницима агресорске војске у Хрватској јер су тим спомеником жељели приказати да су погинули страдали као жртве Хрватске војске чиме би кривотворити истина о догађајима у избјегличкој колони на цести Глина -Двор у ВРА “Олуја” у коловозу 1995. године.

Навели су да је недопустиво да припадници српске паравојске, а то Вукелић засигурно јест, на тај начин желе промијенити истину о Домовинском рату и оптужити Хрвате и Хрватску за ратни злочин који је починила српска војска.

Кад ти знамо разаумљив нам је став Дражимира Јукића, предсједника Збора удруга гардијских бригада који на позив из Србије одговара:

“Државне установе требају разговарати, а ми бранитељи требамо бити подршка помоћ и коректив нашој власти у темама које се изравно тичу бранитељске популације, а то су прије свега оптужнице из Београда и потрага за несталим хрватским бранитељима.“

Србијански ветеран о позиву Клемму у Нови Сад: ‘Ми најбоље знамо да рат не доноси ништа добро’

Цео чланак овде.

Позив хрватским ветеранима на састанак у Нови Сад

Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије позвало је хрватске колеге на пријатељски састанак који би био одржан у Новом Саду, а са којег би упутили снажну поруку да на овим просторима рата више никада не буде.

 

Секретар Савеза ратних ветерана Србије Жељко Вукелић за загребачки Вечерњи лист каже да су чланови тог удружења мишљења да највећи кредибилитет у решавању спорних питања имају управо ратни ветерани, пре него политичари.

„Мислимо да заједно треба послати поруку јавности да они који су “до јуче” ратовали могу данас сести за сто и уз уважавање и поштовање разговарати и упутити поруку мира и помирења народима и политичарима, а све због заједничког суживота будућих нараштаја“, Вукелић.

Овој иницијативи претходио је, подсећа, јавни апел шефова кровних удружења ветерана Јосипа Клема и Дражимира Јукића који су затражили састанак с премијером Александром Вучићем и “осталим заинтересовани странама”, у чему су се ветерани тог удружења препознали.

„Стекли смо утисак да с хрватске стране постоји интерес да се коначно успостави квалитетан дијалог и да се почну решавати питања несталих с обе стране, као и остала спорна питања“, каже Вукелић, иначе бивши диверзант, данас умировљени потпоручник војске РСК и ратни војни инвалид, који је ратовао у Хрватској.

Вукелић сматра да обе стране треба да се договоре.

„Сматрамо да ратни злочинци с обе стране требају одговарати, али и да су учесници рата већином пре, током и након рата били часни и поштени људи. Доста нам је ратова. Верујемо да су мир и суживот могући“, поручио је Вукелић, којег је Вечерњипитао јесу ли српски ветерани јединствени око мировне иницијативе према Хрватима.

„Наравно, то није једноставно постићи јер постоје многи који су претрпели личне губитке, многе су ране свеже с обе стране, али мислим да већина верује да је дошло време да кренемо даље. Сигурно је да се ни с хрватским ветеранима нећемо у свему сложити, али ако су људи разумни, никада није прерано да пошаљемо снажну поруку и да на овим просторима више никада не буде ратова“, каже Вукелић у ишчекивању одговора из Загреба.

Извор: РТС

webFlomaster