Ветерани траже повластице за комуналије

У Скупштини града одржана седница Комисије за представке и предлоге.

Пред чланицама и члановима Комисије за представке и предлоге у Скупштини Града Новог Сада данас су свој проблем изложили представници Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

У свом обраћању указали су на тешку материјалну ситуацију у којој се налазе ратни ветерани, а нарочито супруге преминулих ратних ветерана, од којих многи примају само социјалну помоћ. С тим у вези затражили су одобравање попуста у висини 30% од укупног задужења, код плаћања рачуна ЈП „Информатика“ и ЈКП „Водовод и канализација“ и одобравање годишње карте за све линије градског и приградског превоза.

Попуст за комуналне услуге би се односио на ратне ветеране и на породице преминулих ратних ветерана, а годишње карте би користили ратни ветерани лично и супруге преминулих ратних ветерана. Као образложење ових својих захтева они су навели пример Града Београда и Суботице који су одобрили сличне попусте, а истакли су да је и Нови Сад одобрио попусте у висини 50% за плаћање комуналних услуга, али само за ратне војне инвалиде.

На седници је разматран и одговор Градске управе за комуналне послове који се односи на Информацију о статусу гробних места на Градском гробљу у Новом Саду, а везано за представку Друштва за русински језик, књижевност и културу да се гробна места истакнутих песника ослободе плаћања накнаде за њихово одржавање.

Из Градске управе су одговорили да су, важећом одлуком, само гробна места на Спомен гробљу и гробна места у којима су сахрањени народни хероји ослобођена ових накнада, а да Алеја заслужних грађана на Градском гробљу у Новом Саду не постоји. ЈКП „Лисје“, коме је поверено обављање погребне делатности од стране Оснивача, предложило је да Град размотри могућност изградње Алеје заслужних грађана на Градском гробљу, формирања посебног органа који ће утврдити критеријуме за доделу статуса заслужног грађанина, као и начин регулисања обавеза по питању одржавања алеја, односно гробних места. На тај начин би се трајно решио и дефинисао проблем статуса грађана Новог Сада који су дали посебан допринос развоју Града из различитих области друштвеног деловања.

Извор: РТВ

Извор: КАНАЛ 9

Почасни поздрав

Почасна стража и последњи поздрав саборцу Грња Јанку, Ратном Ветерану Србије члану Удружења УОСЈУ.

ТУЖБЕ ПРЕДАТЕ НА СУД

ПУТЕМ ОВОГ ЛИНКА СУДА, https://tpson.portal.sud.rs/tposvs/ ,МОЖЕТЕ ПРОВЕРИТИ СТАТУС ВАШЕГ ПРЕДМЕТА ;

Унети ознаку предмета, коју ћете добити СМС поруком када ваш предмет буде предат на суд, на следећи начин:

1. У први прозор  унети место СУДА ( Виши Суд Нови Сад),

2.У други прозор  уписник унети ознаку предмета (нпр. П или П1),

3. У трећи прозор   унети број  предмета (нпр. 1111),

4.У четврти прозор  унети годину предмета (2015, 2016 или 2017.г.),

5.Након тога унети цифре са слике.

Сва поља су обавезна! Без унетих података немогуће је видети статус предмета! 

Након тога можете видети у ком је статусу ваш предмет.

ДОК НЕ ДОБИЈЕТЕ СМС ПОРУКОМ БРОЈ ПРЕДМЕТА ( којеи ми добијемо од Адвоката када он преда предмете на Суд) НЕ МОЖЕТЕ ИМАТИ УВИД У СТАТУС ВАШЕГ ПРЕДМЕТА.  

АДВОКАТ ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ СВИ ПРИМЉЕНИ ПРЕДМЕТИ БИТИ ПРЕДАТИ НА СУД И БИТИ ДОБИЈЕНИ БРОЈЕВИ ПРЕДМЕТА ДО КРАЈА МАРТА

Процедура за добијање броја предмета је следећа;  комплетиране предмете шаљемо Адвокату који пише појединачне  тужбе и предаје их у Суд.  Испод у прилогу је списак  чланова Удружења који су предати Адвокату и који се обрађују. По предаји и добијању броја предмета свако  појединачно добија СМС поруку са бројем његовог предмета.

Списак чланова који су потписали нове пуномоћи до 28.12.2016.г. и предати Адвокатској канцеларији  др Срђана Алексића:

Списак погледати овде

Дружење Ратних Ветерана

Позивамо чланове Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са породицама, и пријатеље на вечеру и дружење у понедељак 26.12.2016.г. у 19 часова у Беочин ул. Хероја Брила 12 ( Дом Пензионера, код Цементаре)
Инф. Председник О.О. Беочин, Радомировић Томо 064/1306389

Ратне дневнице – 100% !

ОБАВЕШТЕЊЕ

Чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије са седиштем у Новом Саду, који су потписали НОВО ПУНОМОЋЈЕ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ Адвокату Срђану Алексићу, почели су пред домаћим судовима, (Виши суд у Новом Саду и Суботици) да добијају пресуде за дискриминацију које ће им омогућити добијање дневница за време проведено на ратишту. Пресуде су правоснажне у корист учесника рата у Србији 1999. године који су тужили државу Србију, јер је прекршила Закон о забрани дискриминације тако што није исплатила ратне дневнице свим учесницима тог рата, већ само онима који живе у Топличком округу. ( Апелациони Суд је потврдио пресуду). Најновије пресуде су, заправо, наставак суђења из Стразбура, где борци нису изгубили спор, већ је првостепена пресуда која је била у њихову корист- преиначена, тако што им је наложено да покрену поступке пред домаћим судовима по Закону о забрани дискриминације. Наше Удружење је једино у Војводини покренуло поступак и једино које има потписан споразум са Адвокатом Срђаном Алексићем да заступа наше чланове пред домаћим судовима. Ако сте у могућности или неко од чланова ваше породице пратите нас преко сајта; www.uosyu.org.rs и Facebook странице ( лајкујте) udruzenje.uosyu. Друга тура од 500 тужби биће пуштена од 24.11.2016.г. Предност имају они који су редовно измиривали чланарине и који су први потписали нове пуномоћи као и они који су ослобођени плаћања чланарине. Након њих иду сви остали по реду. Сви они који су потписали ( и који потпишу) нову пономоћ од 25.11.2016.г. моћи ће пратити на сајту www.uosyu.org.rs да ли је предат и у којој је фази њихов предмет на Суду (предаја предмета, рочишта, првостепена пресуда и правоснажна пресуда)

УПУТСТВО
Сви чланови Удружења који потражују ратне дневнице требају да потпишу НОВУ ПУНОМОЋ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ како би Адвокат у Ваше име могао да поднесе тужбу. НОВЕ ПУНОМОЋИ и УГОВОР О ЗАСТУПАЊУ су почеле да се потписују ове године од 01.08.2016.г. Старе пуномоћи које сте потписали пре пар година у Новом Саду више НЕ ВАЖЕ. Попуњавају се подаци на првом листу читко, Пуномоћје са десне стране у дну “ Давалац Пуномоћја“, а на другом листу “ Уговор о заступању“ потпис испод Властодавац. Уз пуномоћи потребно је доставити фотокопију војне књижице. Прва и друга страна као и она где је уписано учешће у рату, или копију потврде учешћа у рату ко нема војну књижицу.Попуњене образце“ Пуномоћи“ и “ Уговор о Заступању“ послати поштом или лично на адресу. УДРУЖЕЊЕ УОСЈУ, ИЛИЈЕ ОГЊАНОВИЋА 7, 21000 НОВИ САД, најкасније до 31.12.2016.г. Сви они који не потпишу и не доставе нову пономоћ, не могу очекивати покретање поступка за ратне дневнице као и решавање истих.

Вршац, 09.11.2016.г.

РАТНИ ВЕТЕРАНИ, чланови Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије. Упознавање са активностима Удружења и активностима правног заступника Ратних Ветерана Срђана Алексића у вези Судских поступака везано за добијање ратних дневница као и сва друга питања везано за Ратне Ветеране.

Чваркијада у Каћу

06.11.2016.г. Чваркијада, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

Завршава се снимање филма “Кордун – земља без људи” о Србима граничарима (Видео)

Документарно-играни филм “Кордун-земља без људи” биће завршен до краја године, а већ наредне биће приказан на малим екранима.

Ради се о остварењу које нас враћа уназад 500 година, а приказује живот и страдање Срба граничара, Крајишника кроз историју.

Цео чланак погледајте овде: http://banija.rs/obicaji/15808-zavrsava-se-snimanje-filma-kordun-zemlja-bez-ljudi-o-srbima-granicarima-video.html

извор: banija.rs

„Мировна коалиција ратних ветерана“ – Експлозив, Прва ТВ (ВИДЕО)

Снимак погледати на: http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/28483/exploziv—01112016.html

 

 

 

ПРИЈАТЕЉИ САЈТА

фебруар 2017.
П У С Ч П С Н
« јан    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

webFlomaster