Активности ОО Ада

Општински Одбор Ада,  омогућио је повластице за чланове Удружења. Хамбургерија Фахаз 5%, Кланица живине ( на комплетан асортиман производа и услуга) 5%, Пољотанк на гориво еуро дизел 10%. Постигнут договор са цивилном организацијом Дуга, која је задужена у Општини за јавне радове као и за помоћ социјално угроженима, да чланове Удружења као такве запосли у оквиу јавних радова.

Положај ратних ветерана у Србији

СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНСКИХ ОДБОРА И ЧЛАНОВА ОДБОРА УДРУЖЕЊА

Датум и време: 21.02.2015. године, с почетком од 11,00 часова
Место: Нови Сад, сала Скупштине града
Жељко Вукелић, председник Удружења, отворио састанак и поздравио све присутне чланове Удружења.
Потом је председник, Жељко Вукелић, поднео ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ГЛАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА. Претходни састанак одржан је у новембру 2014. године. У медјувремену учествовали смо у јавној расправи о нацрту Закона о правима ратних ветерана. Сама расправа готово да је спроведена у тајности и није пропраћена у медијима, а решења су врло неповољна по ратне ветеране, наше чланове. Тражили смо или да се нацрт закона Измени или да се повуче, тј. да не улази у скупштинску процедуру. Након тога смо били на 2 састанака у надлежном Секретаријату, код Милана Поповића, и добили смо доста информација, незванично смо сазнали да већи део наших примедби и сугестија неће бити прихваћен, док ће сам нацрт закона једним, мањим делом, бити коригован. Што се тиче ревизије статуса инвалида рата, она ће бити формална, односно неће им се умањивати права, већ ће се вршити провера исправности и комплетности документације на основу које су стекли то право. Тражил смо да се направи, односно да се формира „Централни регистар“ учесника рата – ратних ветарана.
Председник је потом упознао присутне да је формиран још један Савез удружења ратних ветерана, под називом САБОР, које је директно формиран под ингеренцијом Драгана Поповић,а тако да се наставља парчање и деоба постојећих Удружења ратних ветерана. САБОР је фомриран 05.02.2015. године, чине га послушници којима је интерес само паре . У Министарству нам је саопштено да Закон иде у процедуру у марту о.г. односно у априлу/мају . Могућа је и организација протеста уочи или накн уласка предлога Закона у скупштинску процедуру, зависно од договора са осталим Удружењима у Србији, тако да треба видети по општински одборима какво је расположење и колико људи би још било спремо да се одазове том позиву и да додје у Београд. До сада је отприлике пријављно око трећина чланова по одборима.
Након тога је отворена дискусија и један од учесника у дискусији је предложио да се у Новом Саду, на СПЕНСУ, организује јавни скуп са темом о односу државе према ратним ветеранима. Истакнути су и следећи проблеми: немогућности приступа јавним медијима, различита права ратних ветерана у Београду и у другим срединама.
Један од учесника у дискусији је изнео предлог да се отвори интернет страница на којој би ово била тема и где би могли бити видљивији у јавности и присутни на друштвеним мрежама чији је значај данас велики. Потом је изнет предлог да се направи платформа о наредним корацима Удружења, а нарочито су истакнути приоритети деловања удружења а то су: Закон којим се уредјују права ратних ветерана и борба за статус ратних ветерана у друштву.

Представник Удружења из Суботица је упознао присутне са резултатима рада овог Удружења у Суботици, тј. да су остварили права на умањење трошкова за комуналне услуге и други низ повластица. Председник Удружења из Жабља упознао је присутне са активностима тог Општинског одбора, да су имали пријем код Председника Општине, да су добили одредјена средства за активности Удружења у 2015. години и да су поднели захтев за умањење трошкова за комуналне услуге за ратне ветеране. Председник Удружења из Аде је такодје упознао присутне са њиховим активностима и постигнутим резултатима – добили су канцеларију за рад, право на умањење комуналних трошкова а очекују да ће добити на коришћење и читав објекат – зграду.
Изнет је предлог од учесника да се треба борити и да ратни ветерани не плаћају партиципацију у Домовима здравља, да не плаћају специалистичке прегледе и да се активније укљумо у борбу за друге повластице у куповини робе и услуга.Изнет је и предлог да се и званичним путем, предајом писмена на писарници Владе РС, тражи пријем у Влади код председника или неког од надлежних. На ово је председник Удружења, Жељко Вукелић, одговорио да је то и до сада радјено званичним путем, предајом поднеска на писарници.
Представник МО Удружења Детелинара истиче да се овако наш рад своди на социјално и синдикално ангажовање, али нама је потребно решавање статуса а то би можда било најлакше кроз организвоање кроз неке друге облике организовања (група градјана или слично) и учешће на изборима како би на тај начин легализовали своје интересе. Предлаже да прерастемо у виши облик организовања (партија, странка, покрет, и сл.) и да учествујемо на изборима.
Велики дио присутних је учествовало у дискусијама по свим темама.
Председник Вукелић, све предлоге које имате ставите на папир са идејом, предлогом и људима који би учествовали у реализацији те идеје.
Предлози:
- да г-дин Вукелић пошаље допис генералном директору РТВ са примедбом да се прилог са скупа Удружења ратних ветерана не може игнорисати, јер то је онда израз медијског мрака,
- да се организује митинг у Новом Саду на коме би упознали јавност са проблемима ратних ветерана,
- да се направи упитник и да се види са коликим бројем и са којим члановима удружење располаже у вези протеста – анкетни образац,
- да сви општински одбори одрже састанке и спроведу анкету до 15. марта о.г.
Састанак је завршен у 13,30 часова.

Записничар: Миливој Поповић

Хоће ли резервисти наставити поступак пред судом у Стразбуру?

Више на:

http://www.mreza.rs/tv-network.html

Нове погодности за чланове

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА за кредитирање чланова
Савеза Ратних Ветерана Србије (СРВС) и Ратних Војних Инвалида:
Сви чланови Савеза имају могућност пословне сарадње са Марфин Банк АД која нуди
кредитирање са повољним каматним стопама уз брзу реализацију (од 1 до 3 дана).
Марфин Банк АД нуди вам могућност рефинансирања постојећих кредитних обавеза других
банака, као и добијање готовинских кредита са периодом отплате од 12 до 96 месеци за износе од
ЕУР 1.000,00 до ЕУР 6.250,00 (у динарској потиввредности) без жиранта.
Каматна стопа коју вам Марфин Банк АД нуди је конкурентна у односу на тржиште, без
посебних услова у смислу обавезе преноса зараде на текући рачун у Марфин Банк АД. У случају да се
клијент одлучи да месечна примања пренесе у Марфин Банк АД банка ће бити у могућности да му
понуди још повољније услове.
Важна напомена је да у случају рефинансирања постојећих обавеза друге банке кредитом
Марфин Банк АД клијент НЕ ПЛАЋА обраду кредита (обрада кредита 0%), као и да је провизија за наплату
услуге у случају узимања готовинског кредита 2% једнократно (минимум РСД 2.000,00) без
додатних трошкова годишњег одржавања кредита.
Окренутост Марфин Банк АД ка клијентима, обавезује нас да пратимо њихове потребе и да
благовремено проширујемо и обогаћујемо постојеће, али и креирамо нове банкарске производе и
услуге.
Позивамо вас на сарадњу !
Марфин Банк АД Београд
Филијала Нови Сад
Петра Драпшина 56
Тел: (021) 27 00 778 ; 27 00 779
Фаx: (021) 27 00 779

Активности

Ученици Основне школе „Хуњади Јанош“ из Чантавира у суботу су грајом и лумповањем терали зиму. Уз гласну музику, игру и плес, ученици уз пратњу својих наставника и родитеља, наступом под маскама су чекали долазак пролећа.
Посебан допринос је дало удружење ратних ветерана УОСYУ. Пошто деца обожавају слаткише ,на иницијативу члана удружења Марте Перц организована је крофнаста посластица за децу. Председник удружења ратних ветерана УОСYУ из Суботице Александар Панић, и председник одбора у Чантавиру Чаба Феро су рекли да су помогли овај догађај, да уз маскембал децу изненаде и обрадују са крофнама пуњеним мармеладом и чоколадом. Као што је и очекивано деца нису могла одолети укусима и уживали су у посластици, што нам само показује да следеће године наставимо са овим лепим и слатким обичајом.
Деца из Чантавира под маскама терала зиму
У школској сали дефиловали су ученици од првог до четвртог разреда и тако једни другима показивали вешто скројене и осмишљене костиме. Представа је била задивљујућа а њихова машта и креативност је угледала светлост дана. Кроз прелепе, занимљиве и смешне костиме принцеза, вила, страшних вештица, гусара, спајдермена и других креација, деца су се кроз плес опраштала од зиме.
Учитељица ОШ „Хуњади Јанош“, Едита Биро је изјавила да су се деца са великим узбуђењем припремала за свој дефиле, представу и плес, да је тог дана владала велика еуфорија и нестрпљење међу њима. По добром старом обичају трудили смо се да зиму отерамо уз велику буку. Маске су биле фантастичне, јако маштовите и свако дете се на свој начин сакрило иза своје креације. Маскембал је био прелеп и сваке наредне године ћемо се трудити да унесемо неке нове занимљиве садржаје.
Како је овај маскембал један од најомиљенијих приредби међу децом основне школе „Хуњади Јанош“ у Чантавиру, да се овај догађај употпуни, побринули су се фотограф Хусар Кристијан као и екипа Панон РТВ.

http://www.subotica.com/vesti/deca-iz-cantavira-pod-maskama-terala-zimu-id22056.html

 

11001833_1549555198648081_1990539269271162201_n

Гостовање адвоката Срђана Алексића

Гостовање председника УОСJУ Жељка Вукелића

Извештај са састанка

Београд, 06.02.2015.- Трочлана делегација „СРВС“ коју је предводио председник Савеза Зоран Вранешевић, председник Скупштине Неђо Антонић и генерални секретар Жељко Вукелић, састали су се данас са пом. министра Миланом Поповићем, задуженим за борачко-инвалидска питања у ресору Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тема састанка су биле активности везане за израду Нацрт закона, који је недавно промовисан кроз јавна слушања. Кашњење, поједина лоша решења, као и судбина самог акта, била су кључна питања делегације „СРВС“.

Пом. министра је изложио досадашње активности радног тима Министарства и образложио да је преко 800 примедби на текст Нацрта успорило његово коначно објављивање као текста, усаглашеног за скупштинску процедуру усвајања. Делегација „СРВС“ је, иако и раније бројним дописима као и учешћем у јавним расправама изложила своје мишљење о лошем темељном тексту Нацрта, поново инсистирала на неколико кључних измена. Ово се првенствено односи на појмове и дефиницију „борца“, категоризацију истих, тзв. орочавање датума завршетка оружаних сукоба на април/мај 1992., доказна средства, непостојање дефиниције ПТСП као болести, као и на друге нелогичности и нејасне формулације. Изражен је и захтев за укидање тзв. „репрезентативности“, односно финансирања појединих фаворизованих удружења, јер је досадашња пракса показала да су уочене бројне неправилности, што је изазвало незадовољство већине организација и сумњу на финансијске неправилности. Предложено је да се овај члан потпуно избрише из Нацрта закона, а да се помоћ сваком удружењу које има реалан и општекористан пројекат врши кроз суфинансирање на транспарентан начин, путем конкурса. Уједно је поновљен предлог, да се формира једна, јединствена кровна организација од постојећих које делују у Србији. Пом. Министра г. Поповић је рекао да је део примедби у фази разматрања и да се очекује њихово прихватање, део нелогичних одредби већ избачен из Нацрта, али и недвосмислено исказао да нека решења неће бити прихваћена. Евентуално, неке примедбе би се могле разматрати накнадно, кроз измене и допуне у наредном периоду. Нажалост, по мишљењу „СРВС“ као и највећег дела других Савеза и удружења, тај део је споран и неприхватљив. Како сам Нацрт закона неће бити завршен до краја фебруара, изглед коначног текста је још увек непознат, као и судбина самог закона.

Ратни ветерани ће у најскорије време одлучити кроз међусобне консултације које ће кораке предузети у складу са ситуацијом. Јасан је и недвосмислен став, да закон треба да буде донешен у складу са потребама циљне групе, јер свако друго решење не даје суштинска права, нити мења досадашњи положај свих категорија, а посебно бораца- ратних ветерана.

Нови одбор

На основу Статута Удружења, а у циљу квалитетног спровођења активности и управљања Удружењем, као и ефикаснијег остваривања програмских циљева, Управни Одбор доноси
О Д Л У К У
о избору Општинског одбора ЧОКА, на оснивачкој Скупштини Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије одржаној 05.02.2015.г.у ЧОКИ.
За Председника изабран је ВАРГА ЕРИК-064/9677536
Чланови Одбора: ДУПАК ИШТВАН и ВАРГА АТИЛА
Надзорни Одбор: БЕЧЕЈСКИ МОМЧИЛО и МИЛОШЕВ МАРТА
Одлука ступа на снагу датумом доношења.

webFlomaster