ТВ КАНАЛ 9 НОВИ САД. ОТВОРЕНИ ЕКРАН. RATNI VETERANI

Ветерани у борби против дискриминације

Ратне дневнице

Ратни ветерани у борби за правду

ВИДЕО К9: Ратни ветерани предали су данас првих десет тужби у вези дискриминације и исплате ратних дневница Вишем суду у Новом Саду, а исто су то учинили и борци у Суботици. Наиме, ветерани сматрају да се Држава о њих огрешила тиме што је ратне дневнице исплатила само борцима из неких општина, док је остале у потпуности заборавила, те истичу да су одлучни у борби за правду коју, како кажу, сви грађани подједнако заслужују.

Борба ратних ветерана за своја права се наставља. У Новом Саду и Суботици предате су прве тужбе, а ускоро ће се исто десити и у другим градовима широм Србије, истичу у Удружењу учесника оружаних сукоба на територији бивше Југославије.

„Ратни ветерани су часни и поштени људи који су поштовали Устав и закон ове државе и земље и одазвали су се позиву. Медјутим власти или држава, су направили једну велику грешку, дискриминацију једном делу људства, који су били у рововима као и сви остали, су исплатили ратне дневнице, или социјалну помоћ, како год то звали, а осталима нису. Због тога је и покренута сва прича и тужбе”, рекао је Жељко Вукелић, председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.“

Наиме, ратне дневнице исплаћене су само борцима из 5 општина, док су остали борци заборављени. Ратни ветерани обраћали су се држави, међутим од 20 упућених позива, само су једном добили одговор, наводе у Удружењу. Одлучни да до правде дођу, обратили су Суду у Стразбуру, по чијем савету и туже државу за дискриминацију.

„Подносим десет тужби овде у Вишем суду у Новом Саду, ради се о тужбама против дискриминације, јер је 17.01.2008. Влада Републике Србије закључила је споразум са борцима из 5 општина. То су Куршумлија, Блаце, Житорађе, Дољевац, Прокупље и на име социјалне помоћи, новчане социјалне помоћи, то је новчана помоћ, исплатила под плаштом социјалне помоћи ратне дневнице. А борци осталих општина су дискриминисани”, навео је Срђан Алексић, правни заступник.“
 

Ветерани истичу да се они нису борили за дневнице, већ за своју земљу, те да их зато ова неправда нарочито боли и погађа. Спремни су да се боре до краја, истичу и додају да ће, уколико не буду успели да остваре своја права у Србији, правду поново потражити у Стразбуру.

 

 

БОРЦИ ИМАЈУ ПРАВО НА ДНЕВНИЦЕ!

Адвокат Срђан Алексић
НАША БОРБА НИЈЕ ГОТОВА.
Велико веће суда у Стразбуру представку бораца против Републике Србије није одбило него је случај вратило на поновно разматрање пред домаћим судством. Наиме, у току поступка који су борци водили у Србији против Министарства одбране донет је Закон о забрани дискриминацијe за који Велико веће сматра да отвара нове могућности у погледу остваривања права бораца пред домаћим судовима. По тој препоруци подносимо нове тужбе по основу дискриминације пред Вишим судовима у Републици Србији. Наша борба се наставља до коначног прихватања једнакости ветерана и исплате ратних дневница.

Среда, 09/09/2015, 09:00 часова, Илије Огњановића 7, Нови Сад
13;00 часова, Босе Mиличевић бб, Суботица

Конференција за новинаре поводом подношења првих тужби у вези дискриминације и исплате ратних дневница ратних ветерана Војводине.

Образложење:

По препоруци суда из Стразбура пред домаћим судством у име бораца покрећемо процесе да докажемо дискриминацију и на основу тога подносимо тужбуу име најугроженијих појединца који су корисници социјалне помоћи и чекамо став судова по то овом питању (првостепена пресуда у корист ратних ветерана већ је донесена је у Краљеву). По добијању уједначене судске пресуде тужбе ће бити поднешене у име свих ратних ветерана.

Поред тога на конференцији ће бити јавно саопштено да се ратни ветерани припремају да изађу самостално, као група грађана, на предстојеће Покрајинске и локалне изборе.

Говоре:
Нови Сад
- Срђан Алексић, адвокат из Ниша, правни заступник ратних ветерана пред међународним судом у Стразбуру и домаћим судовима у вези тужбе за неисплаћене ратне дневнице.

- Жељко Вукелић, Председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије и генерални секретар Савеза ратних ветерана Србије.

Суботица
- Срђан Алексић, адвокат из Ниша, правни заступник ратних ветерана пред међународним судом у Стразбуру и домаћим судовима у вези тужбе за неисплаћене ратне дневнице.

- Александар Панић, члан УО ГО Суботица Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије

- Жељко Вукелић, Председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије и генерални секретар Савеза ратних ветерана Србије.

 

Конференција за новинаре – Краљево

Правна помоћ

 

Обавештење за све чланове СРВС!
Правни тим Адвокатске канцеларије Срђана Алексића из Ниша, од 02.09.2015.г., сваке среде од 13-17 часова у просторијама Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије у улици Илије огњановића 7, Нови Сад даје потпуно бесплатну правну помоћ по свим питањима за ратне ветеране. Све информације на телефон 021/452-010, од 09-13 часова сваки радни дан.

 

 

Савез ратних ветерана Србије

Elvi Poliklinike iz Bačke Topole, Glavna 65

Elvi Poliklinike iz Bačke Topole, Glavna 65.: Svim članovima Saveza Ratnih Veterana Srbije u slučaju da dolaze na lečenje u Elvi Polikliniku, grupno od tri do pet člana dajemo poseban popust kod svih lekara specijalista 10%. U slučaju, da ratni veterani dolaze preko Udruženja u grupi od 5 do 10 članova, Elvi Poliklinika daje specijalan popust od 15% posto od cene pregleda.
U Elvi Polikliniku pregled vrše eminentni lekari Kliničkog Centra Novi Sad, sa instituta iz Sremske Kamenice.
U Elvi Polikliniku svi ratni veterani mogu se učlaniti, plaćajući 1500 dinara članarinu za godinu dana. Nakon toga isti imaju popust u smislu jednog opšteg lekarskog pregleda potpuno besplatno. Dva pregleda kod specijaliste bilog kojeg vrste, po sobstvenom izboru pu humanjenoj ceni pregleda od 10%. Lica, koja su nepokretna ili otežano se kreću takođe imaju popust od 10%. Lica, koja imaju troje ili više dece takođe imaju popust od 10%. Napominjem, da u Elvi Poliklinici postoji i terenski rad, koji se odnosi na teritoriju opštine Bačka Topola, a otvoreni smo i za saradnju u smislu toga, da naša specijalno oformljena lekarska ekipa izlazi u udruženje gde bi – u čijim prostorijama – bi vršio kolektivni opšti lekarski pregled zainteresovanih članova.
Naš kontakt telefon: 0638223702 , 024718602 , 0652718602.

БАЊЕ ЗА РАТНЕ ВОЈНЕ ИНВАЛИДЕ

Влада Републике Србије
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
СЕКТОР ЗА БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКУ ЗАШТИТУ

(конкурс траје до 28.08.2105.г.)

ЈАВНИ ПОЗИВ ВОЈНИМ ИНВАЛИДИМА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА РАДИ УПУЋИВАЊА НА БАЊСКО И КЛИМАТСКО ЛЕЧЕЊЕ И ОПОРАВАК

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор за борачко-инвалидску заштиту, на основу члана 52. Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца („Сл. лист СРЈ” бр. 24/98, 29/98 и 25/00), Правилника о бањском и климатском лечењу војних инвалида („Сл. лист СРЈ” бр. 37/98), Одлуке о покретању отвореног поступка јавне набавке услуга бањско и климатско лечење и опоравак корисника у области борачко инвалидске заштите број: 404-02-78/1/2015-22 од 18.06.2015. године и Одлуке о додели уговора број: 404-02-78/10/2015-22 од 21.07.2015. године, упућује Јавни позив војним инвалидима за подношење захтева ради упућивања на бањско и климатско лечење и опоравак.

Средства за овај позив у укупном износу од 10.000.000,00 динара обезбеђена су Законoм о буџету РС за 2015.годину („Службени гласник РС” број 142/14), у оквиру раздела 28 – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Функција 010 – Болест и инвалидност, Економска класификација/конто 472131, у оквиру Програма 0904 Борачко-инвалидска заштита, Програмска активност 0001 – Подршка остварењу права корисника борачко инвалидске заштите, у висини од 10.000.000,00 динара. Средства су опредељена и Финансијским планом у оквиру наведене програмске активности – (економска класификација 472131) – Накнаде за социјалну заштиту из буџета – бањско климатски опоравак 10.000.000,00 динара. Набавка ове услуге предвиђена је у Плану набавки за 2015. годину, у делу набавки на које се закон примењује, под редним бројем 1.2.19, а процењена вредност је 8.333.000,00 динара (без ПДВ-а).

Предмет Јавног позива је упућивање око 210 војних инвалида на бањско и климатско лечење, а у складу са опредељеним средствима утврђеним Финансијским планом за 2015. годину бр. 401-00-02300/2014-18 од 23.01.2015. године и Одлуком о додели уговора број: 404-02-78/10/2015-22 од 21.07.2015. године.
МЕДИЦИНСКЕ ИНДИКАЦИЈЕ

У оквиру услуга бањског лечења за потребе лечења следећих болести: болести желуца, болести црева, болести јетре, болести жучне кесе и жучних путева, болести бубрега и мокраћних путева, болести женских полних органа и дојке предвиђено је упућивање око 35 корисника.

У оквиру услуга бањског лечења за потребе лечења болести локомоторног апарата предвиђено је упућивање око 45 корисника.

У оквиру услуга бањског лечења за потребе лечења болести метаболизма и ендокрине болести предвиђено је упућивање око 40 корисника.

У оквиру услуга бањског лечења за потребе лечења болести периферног и централног нервног система предвиђено је упућивање око 45 корисника.

У оквиру услуга бањског лечења за потребе лечења коронарне болести предвиђено је упућивање око 45 корисника.

БАЊСКО И КЛИМАТСКО ЛЕЧЕЊЕ ОБУХВАТА:

1) коришћење услуга на бази пансион дана. Пансион дан подразумева смештај на бази пуног пансиона (доручак + ручак + вечера), у комфорним једнокреветним и двокреветним собама са купатилом, са укљученом боравишном таксом и осигурањем корисника пансиона;
2) здравствене услуге лечења које укључују преглед лекара специјалиста дијагностиковање и потребну терапију (лабораторијске анализе, балнеотерапија, физикална терапија…);
3) стационирано-болничко лечење коришћењем природно лековитих фактора тј. термоминералних и минералних вода које су по свом саставу и хемијским својствима специфичне за лечење наведених обољења.

ПОДНОСИОЦИ ЗАХТЕВА МОГУ БИТИ:

Војни инвалиди који су лечени од следећих болести: болести желуца, болести црева, болести јетре, болести жучне кесе и жучних путева, болести бубрега и мокраћних путева, болести женских полних органа и дојке, болести локомоторног апарата, болести метаболизма и ендокрине болести, болести периферног и централног нервног система и коронарне болести.

Чланство у борачко-инвалидским удружењима није услов за подношење захтева.

 

КРИТЕРИЈУМИ ПО КОЈИМА ЋЕ СЕ УТВРДИТИ РАНГ ЛИСТА ВОЈНИХ ИНВАЛИДА-КАНДИДАТА ЗА УПУЋИВАЊЕ НА БАЊСКО И КЛИМАТСКО ЛЕЧЕЊЕ И ОПОРАВАК

КРИТЕРИЈУМ БОДОВИ
1. ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ
Новонастале болести које нарушавају опште здравствено стање 30
Погоршање постојећих болести или повреда 20
Основне болести или повреде 10
2. ИНДЕКС ПРИДРУЖЕНИХ БОЛЕСТИ

0-1 10
2-3 15
Преко 4 20
3. ГРУПА ВОЈНОГ ИНВАЛИДИТЕТА
I група 5
II група 10
III група 15
IV група 20
V група 25
VI група 30
VII група 35
VIII група 40
IX група 45
X група 50

Максималан број бодова је 100

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Уз образац захтева потребно је приложити следећу документацију:
Решење надлежног органа о признатом својству војног инвалида,
Последњи извештај лекара специјалисте (одговарајуће гране специјализације), не старији од годину дана.

НАЧИН ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА

Захтеви се подносе Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектору за борачко-инвалидску заштиту, на адресу: Македонска 4, Београд. На коверти обавезно треба назначити „Захтев – бањско и климатско лечење”.

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА
Рок за подношење захтева је 28.08.2015. године.

 
Република Србија
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Сектор за борачко-инвалидску заштиту

ЗАХТЕВ ЗА УПУЋИВАЊЕ НА БАЊСКО И КЛИМАТСКО ЛЕЧЕЊЕ И ОПОРАВАК

Име и презиме подносиоца захтева

ЈМБГ

Адреса подносиоца захтева

Контакт телефон (мобилни и фиксни)

Прилог:
Решење о признатом својству војног инвалида
Последњи извештај лекара специјалисте не старији од годину дана

__________________________
Подносилац захтева

Покренута тужба за дискриминацију (РАТНЕ ДНЕВНИЦЕ)

 

 

ПРИЈАТЕЉИ САЈТА

октобар 2015.
П У С Ч П С Н
« сеп    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

webFlomaster