Скупштина Удружења

Нови Сад, 22.05.2017.г.

Позивају се сви чланови на ванредну Скупштину Удружења која це се одржати 25.05.2017. г у Змај Јовиној 3 Нови Сад (клуб Бораца), са почетком у 12 часова.

 

 

Захтев у оригиналу који је упућен градоначелнику и скупштини града Новог Сада

 

З А Х Т Е В

Поштовани,

Обраћам Вам се са захтевом да одобрите/наложите ЈКП “Информатика” и ЈКП “Водовод и канализација” да уведе субвенционисану цену комуналних услуга, које се плаћају путем уплатнице “Информатика” и ЈП “Водовод и канализација” , и то 50% попуста за ратне ветеране, ратне војне инвалиде, породице погинуллих и несталих лица, као и цивилних инвалида рата.

Наиме, Град Београд на својој територији омогућио је  наведеним категоријама да користе ову повластицу од 1993. године, без обзира на месечне приходе, а за остала домаћинства на основу прихода по члану домаћинства који не прелази одређене износе. Потребна документација за остваривање права на попуст из комуналне области је:

–        За борце/ветеране: копија решења о дуплом ратном стажу фонда ПИО, копија личне карте, копија последње уплатнице “Инфостана”; ако је рачун на име родитеља и копију свога извода из матичне књиге рођених; ако је рачун “Инфостана” на име супруге треба доствити копију извода из књиге венчаних и копију личне карте супруге

–        За војне инвалиде и породице погинулих и несталих:  Решење о инвалидности, копија личне карте, копија последњег рачуна “Инфостана”; ако је рачун на име родитеља треба доставити: копију ЛК родитеља и копију свог извода из књиге рођених, а  ако је рачун “Инфостана” на име супруге, доставити копију ЛК супруге и копију извода из књиге венчаних.

Субвенција од 50% важи за наредни месец од дана подношења захтева. Није битна старост потребних докумената, а фотокопије не морају бити оверене.

Табела – попис је објављена у листу “Војни инвалид” број 51, страна 89, број 47, страна 93, број 56, страна 73 и број 72, страна 28.

Предузеће “Водовод и канализација” одобрило је плаћање прикључка у 10 месечних рата.

 

Како ратни ветерани, ратни војни инвалиди, породице погинуллих и несталих лица, као и цивилни инвалиди рата са територије града Београда уживају ове повластице већ дуги низ година, чланови нашег, као и осталих удружења затражили су од нас да покренемо иницијативу да се изједначе њихова права са истим категоријама из Београда.

Захтев и иницијатива за изједначавање права и повластица је све израженија у задње време због актуелне политичке ситуације, јер ратни ветерани из Новог Сада не желе да буду дискриминисани у односу на ратне ветеране из Београда.

 

Предлог: Да се свим наведеним категоријама одобри повластица од 50% умањења приликом плаћања рачуна “Информатике” и ЈКП “Водовод и канализација”. Потребна документација за остваривање исте:

 

–                    за  ратне ветеране/борце: фотокопија војне књижице или потврда надлежног органа у којој је уписано учешће у рату у периоду од 17. 08. 1990. до 27. 04. 1992. године, као и у периоду од 24. 03. 1999. до 26.06. 1999. године, фотокопија личне карте, копија последње уплатнице “Информатике” и ЈКП “Водовод и канализација”; ако је рачун на име родитеља и копију свога извода из матичне књиге рођених; ако је рачун “Информатике” и ЈКП “Водовод и канализација” на име супруге треба доствити копију извода из књиге венчаних и копију личне карте супруге;

–                    За војне инвалиде и породице погинулих и несталих:  Решење о инвалидности/породичној инвалиднини,  копија личне карте, копија последњег рачуна “Информатике”и ЈКП “Водовод и канализација”; ако је рачун на име родитеља треба доставити: копију ЛК родитеља и копију свог извода из књиге рођених, а  ако је рачун “Информатике” и  ЈКП “Водовод и канализација” на име супруге, доставити копију ЛК супруге и копију извода из књиге венчаних.

Ради поједностављења прикупљања документације, а да се притом не оптерећује општинска администрација, предлажемо да Удружења прикупљају, обједињују и предају потребну документацију са захтевом за остваривање попуста.

Надамо се да ћете у што краћем времену изаћи у сусрет нашем захтеву, и тако показати одговорност према овој маргинализованој групи људи.

 

 

 

 

 

Нови Сад, 28.05.2013.- Данашњим састанком у Градској кући са градоначелником Н. Сада Милошем Вучевићем, настављени су напори представника ветеранских удружења у актуелизацији проблематике ратних ветерана са простора АП Војводине и Републике Србије. Двочлана делегација представника „СРВС“(председник ГО „ПФ“ Зоран Вранешевић и председник „U.O.S.YU“Жељко Вукелић) изнели су кључне проблеме борачко-инвалидске популације и предлоге за њихово решавање.

Г. Вучевић и његов шеф кабинета г.Петровић су кроз излагање представника „СРВС“упознати са досадашњим радом, како удружења са простора АПВ, тако и „СРВС“и потребом за већим разумевањем проблематике свих групација бивших бораца. Презентована су искуства других локалних самоуправа у држави и могућности побољшања положаја ветерана и чланова њихових породица у Новом Саду. Затражена је подршка у реалицији неколико започетих пројеката, као и у системском решавању проблема- доношењу закона о ратним ветеранима и члановима њихових породица, чији предлог је „СРВС“ предао Народној скупштини на разматрање и усвајање.

У конструктивном разговору размењена су мишљења, а градоначелник је подржао активности ветерана и обећао већу ангажованост градских власти у наредном периоду.

 

 

Завршен спор резервиста против Србије

У Стразбуру завршен спор резервиста против Србије, пресуда најраније за месец дана. Резервисти оптужују државу за фалсификоване листе

РАТНЕ дневнице резервистима су плаћене, али они то нису пријавили суду. То значи да су злоупотребили право на представку, што су и сами делимично признали током расправе. Тиме су изгубили статус жртве – рекао је представник Србије Славољуб Царић, после расправе пред Великим већем Европског суда за људска права у Стразбуру, где се у среду водила завршна битка око ратних накнада између ветерана и државе.

Пресуда се очекује најраније за месец дана, а најкасније за четири. И држава и резервисти верују да су баш они добили спор. Првостепена пресуда, којом је представка резервиста била делимично усвојена, поништена је у фебруару, по жалби Србије.
– Резервисти нису признали да су примили дневнице, јер их нису ни примили! Држава је покушала да обмане суд достављајући исфабриковане исплатне листиће, где једно лице потписује за њих 20-30 да су добили паре. Види се да је то фалсификат, и то смо рекли и пред Великим већем. Да су исплатни листићи постојали, заступници државе би их доставили још пре првостепене пресуде, а не тек сада – каже, за „Новости“, Срђан Алексић, правни заступник резервиста.
С друге стране, Царић негира да су листићи фалсификовани и наводи да борци последњих ратова нису исцрпли сва правна средства у Србији, односно нису поднели тужбу за дискриминацију. Како закључује, самим тим нису могли ни да туже државу Стразбуру.
Алексић и ово демантује:
– Сва правна средства су исцрпљена у Србији. УСС није усвајао уставне жалбе све док Стразбур није донео првостепену пресуду, а онда су резервистима масовно усвојене жалбе.

САМО НИШЛИЈЕ ОЧЕКУЈУ 1,7 МИЛИЈАРДИ
ВЛАДА је у виду социјалне помоћи пре четири године исплатила око 10.000 резервиста из најсиромашнијих места јужне Србије са по 200.000 динара. Резервисти сада ратни дан рачунају 240.000 динара по учеснику, па само Нишлије (њих 8.500) очекују најмање 1,7 милијарди.

СРБИЈА ВС ВЕТЕРАНИ У СТРАЗБУРУ
Држава поднела сумњиве спискове о исплати дневница борцима?!

Очекујемо да Европски суд за људска права донесе пресуду у корист бораца рата 1999. године из Нишавског округа који су понели тужбу сматрајући да их је држава дискриминисала приликом исплате ратних дневница, изјавио је адвокат из Ниша Срђан Алексић, који води правни тим ветерана након јучерашњег завршног рочишта пред Великим већем суда у Стразбуру.

Суд у Стразбуру ће се изјаснити за месец дана | Фото: Горан Срданов
Он каже да би судско веће требало да донесе пресуду у року од месец дана, као и да су представници државе на завршном рочишту поднели као доказ фотокопије спискова о наводној исплати дневница за које се сумња да су фалсификовани.

– Донели су спискове који би требало да покажу како су борцима из Нишавског округа већ исплаћене дневнице, што је апсолутно нетачно. Спискови које су поднели су доказ сумњивог квалитета. Као прво, не ради се о оргиналу, него о фотокопији, а осим тога, двојица бораца већ тврде да то уопште нису њихови потписи.
Јасно смо доказали да су борци из Топличког округа добили ратне дневнице, а не социјалну помоћ, и да би требало то право дати и осталим борцима – каже Алексић. Представке Међународном суду поднело до сада 8.500 ратних ветерана из Нишавског округа који потражују око 22 милиона евра, али ће, досуди ли суд у њихову корист, право на одштету имати свих 100.000 бораца рата 1999. из Србије, што би државу могло да кошта 250 милиона евра.
Заступник државе Славољуб Царић у излагању је подсетио да су резервисти, осим исплате дневница, уживали извесна права и социјалне бенефиције. „У процесу је доношење закона о ратним ветеранима, којим ће бити регулисано и питање исплате ратних дневница свима који су у рату учествовали“, изјавио је Царић.